top of page
Scherm­afbeelding 2024-12-12 om 13.00.30.png

Onze dierbaren

Onze dierbaren

Muur Tegen Geweld

De Muur tegen Geweld bevindt zich in de gemeente De Wolden in Drenthe in een rustige, landelijke omgeving, die zich goed leent voor gedenken en bezinnen. Het monument is allereerst een plaats om mensen te gedenken die door geweld om het leven zijn gekomen. Nabestaanden hebben de mogelijkheid dit te doen door de naam van hun dierbare in de vorm van een plaatje op de muur aan te brengen.

​

Deze plaats biedt nabestaanden verder de gelegenheid alleen of samen met anderen, bijvoorbeeld lotgenoten, stil te staan bij de dood van hun dierbaren en hun verdriet te delen. Het monument wil ook een noodkreet zijn gericht aan de samenleving, om een halt toe te roepen aan geweld. Bij de muur vinden van tijd tot tijd bijeenkomsten plaats met het doel mensen bewust te maken van hun verantwoordelijkheid om het geweld te keren. Iedereen die zich aangesproken voelt kan na en in overleg een dergelijke bijeenkomst bij het monument organiseren. 

 
Nabestaanden Helga de Ruyter de Wildt en Bennie Klijnstra hebben 1 december 2010 symbolisch de aanzet gegeven voor de start van de bouw van het monument. 
De Muur tegen Geweld is 24 september 2011 officieel in gebruik gesteld, tijdens de landelijke Dag Herdenken Geweldslachtoffers, in aanwezigheid van Koningin Beatrix, Staatssecretaris Fred Teeven en nabestaanden. 

​

Ontstaansgeschiedenis 
Initiatiefnemer voor de bouw van een Muur tegen Geweld is Dirk Guichelaar uit De Krim (Hardenberg). Hij bouwt op zijn eigen erf en op eigen kosten een Klaagmuur – getroffen door de ellende van geweld in zijn regio en in Nederland. Deze muur is illegaal en moet hij van de Gemeente Hardenberg afbreken. 
Zijn initiatief mondt uit in de oprichting van de Stichting Muur tegen Geweld op  
31 december 2001. Deze stichting is in 2017 opgenomen in de Stichting Herdenken Geweldslachtoffers, onderdeel van de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG). De bouw van de muur heeft vervolgens heel wat voeten in de aarde, niet in de laatste plaats in verband met de financiering. Het bedrag voor de bouw wordt bijeengebracht door nabestaanden, opbrengsten van markten, giften particulieren, benefietvoorstellingen, sponsoring bedrijven, bijdragen van het Ministerie van Justitie en het Fonds Slachtofferhulp. Uit een selectie van ontwerpen wordt in 2008 de krullerige muur van de kunstenares Irene Droogleever Fortuyn gekozen. Het monument heeft de vorm van een spel van muren en wil daarmee een barrière tegen geweld verbeelden, maar tegelijkertijd geborgenheid aan de nabestaanden bieden. De krullen bieden een stille en veilige plek, een plek om te mijmeren en om verdriet te delen. Het monument krijgt de naam het onbevattelijke.  

 

Lichtjesavond 
Door het ontbreken van namen op het monument organiseert de VVRS voor haar leden de eerste lichtjesavond. Een jaar later worden ook de leden van ADS en VOVK hiervoor uitgenodigd. De initiatiefnemers wordt gevraagd om dit jaarlijks te organiseren voor alle nabestaanden van geweldslachtoffers.  
De lichtjesavond is na de oprichting van de FNG als vast evenement opgenomen. 

 
Naamplaatjes 

Nabestaanden van slachtoffers hebben jarenlang gestreden om de namen op het monument te krijgen. De initiatiefnemers van de muur waren tegen het aanbrengen van de naamplaatjes omdat het de muur zou beschadigen.  
Uiteindelijk kregen de nabestaanden van slachtoffers toch hun gelijk. 
De eerste 57 naamplaatjes zijn 25 mei 2014 tijdens een bijeenkomst met nabestaanden en genodigden aan het monument bevestigd. 

21 mei 2016 is de naam “HET ONBEVATTELIJKE” op het monument gekomen. 

 

Waarom de Muur tegen Geweld?

De muur is zowel een plek om te gedenken en samen te komen, als een noodkreet gericht aan de samenleving. Nabestaanden halen steun uit het samen gedenken van hun dierbaren. Niemand begrijpt immers zo goed hoe het is een dierbare te verliezen door geweld als iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.

De bijeenkomsten die plaatsvinden bij het monument hebben bovendien als doel het geweld te keren. Door erover te praten en door het leed zicht- en tastbaar te maken worden mensen geïnspireerd om hun verantwoordelijkheid te nemen en een wereld zonder moord en doodslag dichterbij te brengen.

​

Meer informatie over de muur

Wil je meer weten over de Muur tegen Geweld? Bezoek dan de website. (nu nog 'under construction). Hier vind je ook informatie over de bijeenkomsten en gedenkdagen die bij het monument worden gehouden.

Scherm­afbeelding 2024-12-12 om 13.00.56.png
Scherm­afbeelding 2024-12-12 om 13.00.43.png

© 2025 Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers.

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn
bottom of page